Dismiss Notice
Hi Guest, stickers are available from our online store.

altea will not lock

Discussion in 'Altea - includes XL and Freetrack' started by grrf, Jul 8, 2018.

  1. grrf

    grrf Active Member

    Joined:
    Jul 8, 2018
    Messages:
    21
    Likes Received:
    1
    hi folks I was wondering if you could help me.
    this morning my car fails to lock all the doors either with the fob or the key itself,
    No noise from the solenoids when pressing lock,but does make a noise when pressing unlock.
    Also the lights on the centre console locking/unlocking switch do not light up.
    The key only locks the drivers door no others
    It unlocked and locked fine last night .
    I have read through some relevant posts,but this has confused me a little more as no threads seem to mention all these ailments
    does this sound like the control module or the wires through the door jamb to any of you?

    Many thanks in advance grrf.
     
  2. grrf

    grrf Active Member

    Joined:
    Jul 8, 2018
    Messages:
    21
    Likes Received:
    1
    edit to add, I also dont think the anti hijack is triggering if this helps with a diagnosis and I dont think the drivers door lock solenoid is making a noise just the other 3
     
    #2 grrf, Jul 8, 2018
    Last edited: Jul 8, 2018
  3. Jimbobcook

    Jimbobcook MK2 Cupra R Stock+
    Moderator

    Joined:
    Nov 24, 2012
    Messages:
    5,225
    Likes Received:
    1,837
    Sounds like you need to get it plugged in with a code reader to see what's going on.

    Do you have a spare remote key to try and if so you could try and re program it.

    You're best bet as I see the doors don't lock after 10mph you need to get it plugged in to a code reader.

    Where abouts are you based?
     
  4. grrf

    grrf Active Member

    Joined:
    Jul 8, 2018
    Messages:
    21
    Likes Received:
    1
    hi jimbob , no I have no spare blipper key ,just the none blipper,I agree with getting codes read ,am based in stoke on trent , but with no job at mo(disability) this has really peed me off.

    Pretty certain the battery in keyfob is ok as it lights up and also can here solenoids when press unlock , but nothing when press lock
     
  5. grrf

    grrf Active Member

    Joined:
    Jul 8, 2018
    Messages:
    21
    Likes Received:
    1
    And as if by magic,everything is working again this morning.Very wierd,bu not unexpected with this car tbh :snack:

    Wondering if the heat had just caused something to expand and not contact properly .
     
  6. Jimbobcook

    Jimbobcook MK2 Cupra R Stock+
    Moderator

    Joined:
    Nov 24, 2012
    Messages:
    5,225
    Likes Received:
    1,837
    Sounds like your car has character lol
     
    grrf likes this.
  7. grrf

    grrf Active Member

    Joined:
    Jul 8, 2018
    Messages:
    21
    Likes Received:
    1
    It certainly does! all the usual suspects,snapped cables in front doors...check, broken metal water tube in rear wash wipe ...check, boot solenoid kaput...check! siezed windscreen washer spindles...check! front scuttle that fills with leaves in the autumn...check 2 NEW COIL SPRINGS(THANKS COUNCIL POTHOLES) ...check!
    however it has never broken down, in 115,000 miles,had the occasional limp home/overboost,but I am thinking turbo probs needs a clean, next job ...
     
    Jimbobcook likes this.
  8. grrf

    grrf Active Member

    Joined:
    Jul 8, 2018
    Messages:
    21
    Likes Received:
    1
    My thinking is it must of been heat expansion in one of the electrical contacts in the drivers door which was baking in the sun on sunday,almost to hot to touch..black cars !!!!
     
  9. grrf

    grrf Active Member

    Joined:
    Jul 8, 2018
    Messages:
    21
    Likes Received:
    1
    wasn't heat, found it is the brown wire inside the bellows of the drivers door, so if you car fails to lock and indicators fail to flash , this may be the culprit
     
  10. Jimbobcook

    Jimbobcook MK2 Cupra R Stock+
    Moderator

    Joined:
    Nov 24, 2012
    Messages:
    5,225
    Likes Received:
    1,837
    All because of a brown wire...

    Cars suck sometimes, how did you find it lol
     
  11. grrf

    grrf Active Member

    Joined:
    Jul 8, 2018
    Messages:
    21
    Likes Received:
    1
    removed rubber bellows from a pillar side,gently pulled on each wire ,however even when touched them back together it is still not locking so have just removed the door interior(pita) andf now going thru all wires
    Yellow and red wire also has a cut in the insulation,putting stiffheavy gauge wire thru a door is a stupid idea imo.I might go back to aircooled stuff, way way easier to fix and diagnose.Even my mk1 gti was way easier.Hoping I have just blown a fuse to explain why it not working when touch them back together,

    Whoever designed the locking wiring sockets on these cars needs shooting.
     
  12. grrf

    grrf Active Member

    Joined:
    Jul 8, 2018
    Messages:
    21
    Likes Received:
    1
    still more fun than watching england lose to belgium for the 3rd time in 3 weeks ...
     
  13. grrf

    grrf Active Member

    Joined:
    Jul 8, 2018
    Messages:
    21
    Likes Received:
    1
    might just aluminium line the interior of the doors instead of putting the proper door interior panel back in,completely over engineered.And this is the only ever car I have had without waterproof membranes in the doors, whats that all about?

    oh god.now my soldering iron fails to work.. what a lovely day
     
    #13 grrf, Jul 14, 2018
    Last edited: Jul 14, 2018
  14. grrf

    grrf Active Member

    Joined:
    Jul 8, 2018
    Messages:
    21
    Likes Received:
    1
    ok central locking now all working, interior panel back on drivers do ,but I have a question, how do I cancel the airbag light which is on due to the wiring loom having been removed whilst it was resoldered and repaired?

    Is it simply a case of cancelling it with a software reader , or is there any way I can do it with just a sequence of turning it on and off again( like in toyotas) or would disconnecting the battery for a while sort it out , many thanks in advance.
     
    #14 grrf, Jul 15, 2018
    Last edited: Jul 15, 2018

Share This Page

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Dismiss Notice