Dismiss Notice
Hi Guest, stickers are available from our online store.

LED lights in reg plate blowing fuse!

Discussion in 'Ibiza Mk5 (2008-2017)' started by Jade, Nov 21, 2018.

  1. Jade

    Jade Active Member

    Joined:
    Nov 20, 2018
    Messages:
    17
    Likes Received:
    2
    Hi, I am new to cars and don't know all that much I am trying to learn as quick as I can but struggling with this one....sorry if it is a daft question!
    I have tried to put LED reg plate lights in my ibiza Fr 6j (13plate) and they keep blowing the fuse (5 amp mini blade) I have replaced the fuse 3 times and each time it has instantly blown. I have checked the fuse board and it is the right size for that slot and I have read you can't put a bigger fuse than is required.
    Do I have to get specific LED's for the reg plate or can it just not run LED's?
    Thanks for any help!
    :help::help::help:
     
  2. RADIOTWO

    RADIOTWO Active Member

    Joined:
    Mar 6, 2018
    Messages:
    138
    Likes Received:
    19
    Hi Jade
    First do not put a higher rated fuse that is dangerous, but do the original lamps work ok ? if so it is the LED's them selves that are at fault so get new ones.
    just a point a LED lamp should draw less current than the equivalent filament lamp
     
  3. Jade

    Jade Active Member

    Joined:
    Nov 20, 2018
    Messages:
    17
    Likes Received:
    2
    Hi thanks for your help, the original ones was not that consistent either, the left one worked occasionally if I tapped it a few times so that might have been a loose connection and the right one had blew...both LED's worked when I initially put them in (checked after putting in each one) and then once they were screwed back into place properly that's when it blew the fuse?
     
  4. RADIOTWO

    RADIOTWO Active Member

    Joined:
    Mar 6, 2018
    Messages:
    138
    Likes Received:
    19
    Its very difficult diagnosing faults over a computer, but sounds like you have a short, so you need to isolate the lamp holder from the car and see if it is ok then, but does seem funny that it only blows when plugged in.
    Can you take any pictures to see if there is any points to show a short ?
     
  5. Jade

    Jade Active Member

    Joined:
    Nov 20, 2018
    Messages:
    17
    Likes Received:
    2
    My lamp holder comes completely out with no wires attached then you push it back in the slot then screw it in and until I screwed in the second one it was all working fine...I will take some pictures after work but what exactly do I need to be taking pictures of? Sorry I’m useless haha!
     
  6. RADIOTWO

    RADIOTWO Active Member

    Joined:
    Mar 6, 2018
    Messages:
    138
    Likes Received:
    19
    see if you can get a snap of the bit where the lamp goes in
     
  7. Maypack

    Maypack Ambassador for Cumberland Sausage

    Joined:
    Apr 20, 2014
    Messages:
    2,543
    Likes Received:
    1,846
    Not useless at all, just unsure about something which happens to us all. As has already been said it sounds like you either have a short or loose connection and/or the LED lamps you gave fitted are themselves causing the fuse to blow.

    The hard bit is figuring out which.

    What wattage were your original Janos and what wattage are the LED ones? You should fine the details on the lamp or it’s metal screw in holder. That may indicate the issue.
     
  8. Jade

    Jade Active Member

    Joined:
    Nov 20, 2018
    Messages:
    17
    Likes Received:
    2
    Hi sorry for the delay been working! I'm not 100% sure on the wattage of the bulbs and not even sure which ones I need hope the photos help!
    Here are some pictures... IMG_3870.jpeg IMG_3871.jpeg IMG_3870.jpeg IMG_3871.jpeg IMG_3873.jpeg IMG_3870.jpeg IMG_3871.jpeg IMG_3873.jpeg
     
  9. Jade

    Jade Active Member

    Joined:
    Nov 20, 2018
    Messages:
    17
    Likes Received:
    2
    Sorry didn't mean to post repeats!
    Still getting used to how to use the forum
     
  10. Jade

    Jade Active Member

    Joined:
    Nov 20, 2018
    Messages:
    17
    Likes Received:
    2
    Pictures are above :)
     
  11. Jade

    Jade Active Member

    Joined:
    Nov 20, 2018
    Messages:
    17
    Likes Received:
    2
    Can you see on the pictures the wattage? I don't know where to find that information
     
  12. Bedlam

    Bedlam Active Member

    Joined:
    Feb 26, 2009
    Messages:
    813
    Likes Received:
    190
    Jade where are you located......maybe a local knight in shining armour or a local garage could easily help?
     
  13. Sharpy

    Sharpy This place has cost me a fortune....

    Joined:
    Oct 2, 2018
    Messages:
    825
    Likes Received:
    408
    Okay... so an odd one but il share what happened to me... my Leon has the same bulb carriers. I put in LED bulbs in and for a while they worked, they then stopped, but didn’t throw a blown bulb issue.

    I tried new LEDs and they didn’t work, but they did throw an error on the dash. I replaced them with a normal filament bulb and they worked and reset the dash error.

    I’ve decided to stay with them... could be a similar issue?


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  14. Jade

    Jade Active Member

    Joined:
    Nov 20, 2018
    Messages:
    17
    Likes Received:
    2
    I did take one but it doesn't seem much use, the file is too big to post on here too
     
  15. Jade

    Jade Active Member

    Joined:
    Nov 20, 2018
    Messages:
    17
    Likes Received:
    2
    I am based in Hull, I did pop into halfords but the guy didn't know what the issue was he said the bulb may be too big
     
  16. Sharpy

    Sharpy This place has cost me a fortune....

    Joined:
    Oct 2, 2018
    Messages:
    825
    Likes Received:
    408
    I’m in Hayton, about 30mins away happy to help if I can, Halfords are a mixed bag these days. But if you need some help troubleshooting I’m more than happy.


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  17. Jade

    Jade Active Member

    Joined:
    Nov 20, 2018
    Messages:
    17
    Likes Received:
    2
    That might be a good suggestion even though they were costing me a fortune!
    I have had to replace the bulbs in the reg twice within 4 months that's why I moved on to LED's to see if they last any longer but apparently not!
    Thanks
     
  18. Jade

    Jade Active Member

    Joined:
    Nov 20, 2018
    Messages:
    17
    Likes Received:
    2
    I am a bit busy this week but if I haven't resolved the problem by then I will drive through to you for some help if that is alright haha thanks!
     
    Sharpy likes this.
  19. jdmsx

    jdmsx Away washing the car

    Joined:
    Nov 26, 2017
    Messages:
    153
    Likes Received:
    65
    A lot of the ibizas suffer from blowing the fuse when using LED bulbs, but if you buy the full LED unit from ebay then there are no problems. I encountered this problem when I first got my ibiza, tried 2 types of bulbs and both blew the fuse, then bought the full LED units and have had no problems since putting them in!
     
  20. Jade

    Jade Active Member

    Joined:
    Nov 20, 2018
    Messages:
    17
    Likes Received:
    2
    Yeah I have thought of doing that but I can't seem to find any that look as though they would fit...all the ones on ebay have wires attached but in my holder there is no where to plug in the wires don't suppose you can send me a link to the right ones could you?
     

Share This Page

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Dismiss Notice