Dismiss Notice
Hi Guest, stickers are now available from our online store. We've also updated our terms and conditions so check them out too.

Possible fault help

Discussion in 'TDi - SEAT Diesel specific topics' started by teeth2k, Nov 6, 2017.

  1. teeth2k

    teeth2k Full Member

    Joined:
    Feb 8, 2003
    Messages:
    880
    Likes Received:
    0
    Hi all
    Last night I noticed when I first started my car pd105, the headlights would get slightly brighter when I revved the car, after a drive this wasn't that noticeable, could this mean either the battery's on it's way out or the alternator is on it's way out?
    Also could this be related to why I have to have the cam sensor unplugged to get the car to start?

    Any info would be much gratefully received
     
  2. cheshire cat

    cheshire cat Full Member

    Joined:
    Dec 28, 2002
    Messages:
    1,821
    Likes Received:
    1
    a voltage test wouldn't hurt but not immediately after a run say1/2-1 hour after should be ideally 12.6 then start check then switchon load and see if it dips much---------re cam sensor -wouldn't think it's relevant
     
  3. teeth2k

    teeth2k Full Member

    Joined:
    Feb 8, 2003
    Messages:
    880
    Likes Received:
    0
    IV read on the web that the sensor could be down to the battery or alternator if replaced and still at fault


    Sent from my Wileyfox Storm using Tapatalk
     
  4. verbal_kint

    verbal_kint Senior Member

    Joined:
    Apr 15, 2010
    Messages:
    611
    Likes Received:
    8
    With a multimeter on the battery the alternator should charge at around the 14.2- 14.5v mark and dip but recover as you load the current draw by turning lights etc on.

    If you are getting less than 13.8v then you're not getting enough to keep the battery charged so could point to a faulty alternator but do check all the connections as breaks or corrosion can create resistance.
     
    #4 verbal_kint, Nov 10, 2017
    Last edited: Nov 10, 2017
  5. teeth2k

    teeth2k Full Member

    Joined:
    Feb 8, 2003
    Messages:
    880
    Likes Received:
    0
    IV done a test with a multimeter and the battery is 12v on standing and 14v with engine running

    Sent from my Wileyfox Storm using Tapatalk
     

Share This Page