Dismiss Notice
Hi Guest, stickers are available from our online store.

Rain/Light Sensor Coding Mk3 FR

Discussion in 'Mk3 Leon Guides (5F) 2012-2020' started by worleyg, Jul 24, 2015.

  1. Jim45

    Jim45 Active Member

    Joined:
    Apr 27, 2018
    Messages:
    266
    Likes Received:
    74
    Can those who have fitted auto wipers and lights to a facelift please let me know if you have the faults mentioned in the above posts when carrying out a scan after fitting.
    Thanks
    Jim
     
  2. olie93

    olie93 Active Member

    Joined:
    Jun 7, 2014
    Messages:
    73
    Likes Received:
    3
    I had 2 error codes when i installed this. One was about the sunlight sensor and the other i can't read with my HEX-USB-NET cable

    I managed to clear the sunlight sensor by changing this option to not installed.

    channel IDE08786-ENG124476-Assistance light functions-Sunlight Sensor

    I think its coded to look for the sensor otherwise
     
  3. Jim45

    Jim45 Active Member

    Joined:
    Apr 27, 2018
    Messages:
    266
    Likes Received:
    74
    Is the Sunlight Sensor part of the humidity sensor and surely the new RLHS should have one as well, so why is it not recognised?
     
  4. rcopus

    rcopus Active Member

    Joined:
    Jun 6, 2012
    Messages:
    270
    Likes Received:
    8
    Hi Jim - no the sunlight sensor is already installed in the car and is not part of the RLHS.
    It’s underneath the grill of the centre speaker atop of the dash.
     
  5. Jim45

    Jim45 Active Member

    Joined:
    Apr 27, 2018
    Messages:
    266
    Likes Received:
    74
    Thanks, maybe a daft question but why the error to state it isn’t installed when it hasn’t been removed. If it’s then disabled surely the car’s systems that rely on it will not work properly?
     
  6. rcopus

    rcopus Active Member

    Joined:
    Jun 6, 2012
    Messages:
    270
    Likes Received:
    8
    I’m just speculating but it may be that the RLHS takes over the role of the sunlight sensor.

    The error doesn’t say the sunlight sensor is not installed but that there is no communication. Probably because those comms are happening with the RLHS now and not the sunlight sensor.
    Don’t forget there is only so much the BCM can do, it won’t be built to handle a scenario that’s invalid, i.e. communicating with BOTH a sunlight sensor and RLHS.
     
    Jim45 likes this.
  7. rcopus

    rcopus Active Member

    Joined:
    Jun 6, 2012
    Messages:
    270
    Likes Received:
    8
    Hope the above makes sense.

    One part of the car is expecting a value for the strength of the sunlight.
    If it receives two values, which will invariable be different from each other, then the module or piece of code receiving those messages is going to throw a wobbly.

    Again just making assumptions, if I had another Leon with this installed from factory it would be more definite.
     
    Jim45 likes this.
  8. Jim45

    Jim45 Active Member

    Joined:
    Apr 27, 2018
    Messages:
    266
    Likes Received:
    74
    Just gone through the coding although I still have the Chinese Auto light sensor fitted as my SEAT Auto switch has got lost in the Dutch postal system. I have de-activated the sunlight sensor as suggested.and now have one error left which I can clear but comes back on the next scan, any ideas?
    [​IMG]
     
  9. olie93

    olie93 Active Member

    Joined:
    Jun 7, 2014
    Messages:
    73
    Likes Received:
    3
    I believe this is probably the error i have that i couldn't read. No idea how to fix it though
     
    Jim45 likes this.
  10. Jim45

    Jim45 Active Member

    Joined:
    Apr 27, 2018
    Messages:
    266
    Likes Received:
    74
    OK, interested to see if anyone else gets this error after the mod and have you managed to get rid of it permanently?
     
  11. olie93

    olie93 Active Member

    Joined:
    Jun 7, 2014
    Messages:
    73
    Likes Received:
    3
    B
    Nope. If i try to clear it it appears again immediately
     
  12. Jim45

    Jim45 Active Member

    Joined:
    Apr 27, 2018
    Messages:
    266
    Likes Received:
    74
    A bit of a nuisance but everything seems to work as it should.
     
  13. iby104

    iby104 Active Member

    Joined:
    Aug 2, 2017
    Messages:
    76
    Likes Received:
    10
    Can we test the sunlight sensor, after installing rhls and autolights? I have noticed sometimes my headlights come on when its sunny.

    Sent from my SM-G930F using Tapatalk
     
  14. Jim45

    Jim45 Active Member

    Joined:
    Apr 27, 2018
    Messages:
    266
    Likes Received:
    74
    Did you disable the sunlight sensor when you coded the new parts and do you get the same error as I do (see above)
     
  15. iby104

    iby104 Active Member

    Joined:
    Aug 2, 2017
    Messages:
    76
    Likes Received:
    10
    Yeah i disabled it, right now i dont get any errors. I think everythin is working fine.

    I dont know if the motorway lights are working properly (apparantly the light sensor and speed is combined to control the level of intensity on motorway)

    Sent from my SM-G930F using Tapatalk
     
    Jim45 likes this.
  16. Jim45

    Jim45 Active Member

    Joined:
    Apr 27, 2018
    Messages:
    266
    Likes Received:
    74
    I wonder why you haven’t got the air on fault? Never noticed any difference in my lighting intensity on the Motorway since I’ve had the car.
     
  17. iby104

    iby104 Active Member

    Joined:
    Aug 2, 2017
    Messages:
    76
    Likes Received:
    10
    Did u try factory reset on all settings? Then hit Power button on your screen for 10sec to reboot unit

    Sent from my SM-G930F using Tapatalk
     
    Jim45 likes this.
  18. Jim45

    Jim45 Active Member

    Joined:
    Apr 27, 2018
    Messages:
    266
    Likes Received:
    74
    No, but I’ll try it. It’s driving me nuts, just been for a short run & auto wipers aren’t working now.


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  19. iby104

    iby104 Active Member

    Joined:
    Aug 2, 2017
    Messages:
    76
    Likes Received:
    10
    Exactly how it was for me, I changed the home/leaving light time to 10s and my wipers stopped working, so i put it back to 30s and done a full reset, everythin working, however i cant select the time from display, its stuck on 30s.

    Sent from my SM-G930F using Tapatalk
     
  20. Jim45

    Jim45 Active Member

    Joined:
    Apr 27, 2018
    Messages:
    266
    Likes Received:
    74
    Did as you suggested and auto wipers working again, still got the aircon databus error though.
     

Share This Page

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Dismiss Notice